Nederland buigt voor Oostenrijk in intens laatste groepsduel (2024)

• Door de redactie

25 jun 2024, 19:58

Nederland heeft in de laatste groepswedstrijd met 3-2 verloren van Oostenrijk. Oranje kwam twee keer terug van een achterstand, maar ging uiteindelijk ten onder door een winnende goal van Marcel Sabitzer.

Door de nederlaag is Nederland als nummer drie geëindigd in groep D. Oostenrijk, dat derde stond voorafgaand aan de laatste poulewedstrijd, gaat er met de groepswinst vandoor.

De andere groepswedstrijd in groep D, Frankrijk - Polen, eindigde namelijk in een 1-1 gelijkspel. De Fransen zijn daardoor tweede en Polen ligt als nummer vier uit het toernooi. Frankrijk kwam in de tweede helft op voorsprong via een benutte strafschop van Kylian Mbappé, die met masker in de basis begon. In de slotfase kwam Polen op gelijke hoogte door Robert Lewandowski, die ook vanaf de penaltystip raakschoot. De Poolse spits miste in eerste instantie, maar de Franse keeper Mike Maignan kwam te vroeg van zijn lijn toen hij de eerste strafschop stopte.

Koeman wijzigt basis op drie plaatsen

Bondscoach Ronald Koeman voerde drie wijzigingen door ten opzichte van het duel met Frankrijk. Zo verschenen Donyell Malen, Joey Veerman en Lutsharel Geertruida voor Oranje aan de aftrap in de belangrijke wedstrijd tegen Oostenrijk.

De basisplaatsen voor dit drietal gingen ten koste van Xavi Simons, Jeremie Frimpong en Denzel Dumfries.

Oostenrijk schiet uit de startblokken

Binnen twee minuten was het voor de eerste keer opletten voor de Oranje-defensie. Oostenrijk kwam gevaarlijk opzetten, maar kwamen tot twee keer toe niet tot een echte inzet. Nederland was niet wakker in de beginfase en na zes minuten spelen resulteerde dat al in een achterstand. Een voorzet vanaf links werd in eigen goal gewerkt door Malen, die zich een beter begin zal hebben gewenst in zijn eerste EK-basisplaats.

Het was ook weer het zoveelste eigendoelpunt dit EK. Nummer zeven om precies te zijn. 67 procent van alle eigen goals ooit op dit eindtoernooi vielen op de afgelopen twee EK's.

67% - Two thirds (18/27) of all own goals scored in UEFA European Championship history have come in the last two editions - 11 in EURO 2020 and seven so far at #EURO2024. Blunder. pic.twitter.com/jnAuFLpDKs

— OptaJoe (@OptaJoe) June 25, 2024

Na veertien minuten diende de eerste grote kans zich aan voor Nederland. Cody Gakpo kreeg de bal op links, kwam naar binnen en legde de bal laag voor op Tijjani Reijnders, die op zijn beurt naast schoot. Zo'n tien minuten later kreeg Malen de uitgelezen mogelijkheid om zijn eigen goal recht te trekken. Reijnders zette hem alleen voor de Oostenrijkse doelman Patrick Pentz, maar Malen produceerde een rollertje voorlangs.

Ongelukkige eerste helft Veerman

Veerman raakte tegen Frankrijk zijn basisplaats kwijt, maar stond vandaag dus weer in de basis. De middenvelder van PSV beleefde geen prettige rentree. Hij gaf veel ballen aan de verkeerde kleur (passnauwkeurigheid van 47 procent). Koeman wilde geen risico lopen en besloot hem al in de 34ste minuut naar de kant te halen. Voor hem in de plaats kwam Simons.

Met kansen naar de rust

Direct na die wissel van Veerman was er een drinkpauze en Nederland kwam daar niet lekker uit. Oostenrijk was gelijk tot twee keer toe dicht bij de 2-0. Eerst keerde Bart Verbruggen een schot van buiten de zestien van Marcel Sabitzer en kort daarna moest de Nederlandse doelman weer reddend optreden toen Marko Arnautovic vlak voor zijn neus opdook.

De fase richting de rust was interessant, want in de 41ste minuut was Oranje aan de andere kant juist weer gevaarlijk. Eerst werd een schot van Jerdy Schouten gekraakt en snel daarna kopte Memphis Depay op de paal na een voorzet van Gakpo. Als het een goal was had die echter niet geteld, want Gakpo vertrok vanuit buitenspelpositie.

Oranje ontwaakt (voor even)

Na in de eerste helft overklast te zijn, zal het in de kleedkamer van Oranje hebben gedonderd. Het Nederlands elftal bleek wakker, want na iets meer dan een minuut spelen schoot Gakpo de gelijkmaker al binnen. In de omschakeling was het Simons die de bal op Gakpo gaf. De linksbuiten kwam naar binnen en schoot in de verre hoek raak.

Oranje slaagde er niet in om door te drukken. Het keek ongeveer een kwartier na rust zelfs weer tegen een achterstand aan. Op de rechterflank van Nederland werd niet goed ingegrepen, waardoor er een voorzet gegeven kon worden. Romano Schmid stond vogelvrij in de zestien en kon eenvoudig binnenkoppen. Stefan de Vrij probeerde de bal nog van de doellijn te halen, maar kon de bal niet genoeg van richting veranderen.

Drie wissels in korte tijd

Het moest anders richting het einde van de wedstrijd en daarom greep Koeman opnieuw in. Dit keer haalde de bondscoach Reijnders en Aké naar de kant. Voor hen in de plaats kwamen Georginio Wijnaldum en Micky van de Ven. Even later vond er nog een wissel plaats, maar dan noodgedwongen. Malen raakte geblesseerd en daarom kwam Wout Weghorst met nog zo'n twintig minuten op de klok binnen de lijnen.

Nederland voor even naast Oostenrijk

Weghorst bewees al snel zijn waarde. De lange spits won een luchtduel en kopte de bal naar Memphis Depay, die de bal aannam en binnenschoot. De arbitrage keurde de goal in eerste instantie af voor hands, maar na tussenkomst van de VAR kwam in de 75ste minuut de 2-2 toch op het scorebord.

De vreugde van de gelijkmaker was van korte duur, want vijf minuten later zette Sabitzer Oostenrijk alweer op 3-2. De middenvelder schoot de bal hoog in de korte hoek bij Verbruggen. Oranje was het weer kwijt. Christoph Baumgartner verraste Verbruggen snel daarna weer in de korte hoek, maar gelukkig voor Nederland werd de goal afgekeurd wegens buitenspel.

Oranje als nummer drie naar achtste finales

Nederland kwam de goal van Sabitzer niet meer te boven. Oranje zakte door de nederlaag naar de derde plaats en Oostenrijk werd groepswinnaar.